MARI KALKUN
ARATA INOUE (Jaapan)
KOTARO SAITO (Jaapan)
+ Muteki Taiko Duo" />

Aigu Om! 2024

Jaapani eri

20. juuli 19.00

 Aigu Om Küün

Küünikontsert "Mõts/Mori"
MARI KALKUN
ARATA INOUE (Jaapan)
KOTARO SAITO (Jaapan)
+ Muteki Taiko Duo

Ainukordselt Eestis saab Aigu Om küüni lõhnavate heinte vahel kahel eksklusiivsel õhtul kuulda Mari Kalkuni koostööd “Mõts/Mori” jaapani muusikutega, mille meditatiivsed kõlamaastikud lennutavad kuulaja teise reaalsusesse.

Kulgevates žanriülestes helirännakutes saavad kokku maa ja linn, loodus ja inimene ning kohtuvad eesti ja jaapani maailmatunnetus. Selles muusikas on peidus see, millest tänapäeva maailmas enim puudust tuntakse – AEG. 



Muusik ja laululooja ning Aigu Om festivali vedaja Mari Kalkun käis vahetult enne 2020. aasta pandeemia puhkemist musitseerimas Jaapani muusikute elektrikitarristi Arata Inoue ning tšellist Kotaro Saitoga. Muusikud kohtusid esmakordselt Ryota Nozaki ehk Jazztroniku stuudios Tokyos ning tutvusid teineteisega läbi koosmängu, ainsaks kõigile mõistetavaks keeleks oligi muusika. Nelja päeva jooksul Jaapani pealinna stuudios sai salvestatud eriline koostööalbum, mis lõi muusikute vahel siira ja südamliku sõprussideme. Piirideülene koostööprojekt annab eesti pärimuspillile kandlele täiesti uue ja omalaadse kõla ja asetab uude valgusse nii regilaulud kui kaasaegse eesti luule. Kontsert on meditatiivse iseloomuga.

“Minu üks soove alates 2020. aastast on olnud see koostööprojekt Eestisse tuua ja nii hea meel, et see nüüd lõpuks see õnnestub! Peale aastaid planeerimist ning unistamist ja tänu koostööle Tartu 2024ga. Nii, et selle projekti puhul võib tõesti öelda - aigu om ning kannatlikkus viib sihile,” sõnab Mari Kalkun. “Selle erilise kontserdiga taasavame värskenduskuuri läbinud Aigu Om küüni uksed - seega on kuhjaga põhjust tähistada!”

MUUSIKUD
Mari Kalkun - vokaal, kandled, elektroonika
Arata Inoue (Jaapan) - elektrikitarr
Kotaro Saito (Jaapan) - tšello ja elektritšello
*20. juuli kontserdil astuvad kontserdi alguses erikülalistena üles Hele-Riin Uib-Pachel ning MUTEKI TAIKO DUO jaapani taiko-trummidel!
Hele-Riin Uib-Pachel ja Marilin Kaprei Jaapanist pärit iidse ajalooga taikotrummide duo looja on Hele-Riin Uib-Pachel, kes on õppinud Jaapanis kohapeal meistrite kâe all (Emiko Taba, KODO artistid Eiichi Saito, Yosuke Oda, Ichitaro, Eri Uchida) ning täiendanud end 15 aasta jooksul erinevates õpitubades. Mitmekülgse muusikalise ampluaaga löökpillimängija Hele-Riin on lõpetanud Eesti Muusikaakadeemia ning teda võib kuulda mängimas erinevais koosseisudes nii klassikalist rokini. Taiko trummimängus on ühendatud rütm, liikumine ja energia. Suur rõhk on koosmängul ja samuti improvisatsioonil.

KUNSTILINE MEESKOND
Taavo Teras - helikunstnik
Joosep Kurm - tehniline ja valgusproduktsioon
Mari Viiard - valguskunstnik
Piret Parrest - videoprojektsioonid

Kontsertide ajal on küünis avatud Võrumaa kunstniku EPP MARGNA NÄITUS “Mõned olulised asjad”. Samuti on kohapeal avatud ka KOHVIK Koogel Moogel (Marek Demjanov ja Piia Konksi), kust saab haarata turgutust Aigu Om! jaapani eri aastast inspireeritud puhvetist.

NB! Küünis on kasutusel värsked heinad. Soovitame heinaallergikutele kaasa võtta ravimid.

 

Täname toetuse ja koostöö eest:
Tartu 2024, EU Japan-Fest, Eesti Kultuurkapital, Rõuge vald, Võrumaa Arenduskeskus Agentuur Harmony Fields (Jaapan), Moon Management (Eesti), Musilogue plaadifirma ja Ryota Nozaki (Jaapan)

Fotod: Charles Torres

Partnerid ja toetajad

Rehe talu

Rõuge kunstikuur